Ders İçerikleri (Medikal Biotech)
DERS İÇERİKLERİ
MBT 601 Medikal Biyoteknolojinin Temelleri (3-0)3 AKTS 9
Bu dersin içeriği; medikal biyoteknolojinin tanımı, tarihi ve genel kavramlar, temel biyoteknolojik yaklaşımlar, Farmasötik biyoteknoloji, Medikal biyoteknoloji, İlaç biyoteknolojisi, ilaç keşfi ve geliştirme, biyoinformatik, gen teknolojileri, yenilikçi tıp, ilaç salım teknolojileri gibi medikal biyoteknolojinin alanlarını tanımlamak, günümüzdeki yeri ve önemi hakkında bilgiler vermek ve bunların üretim alanlarında genel bilgilerin yanında uygulama süreçlerine örnekler vermektir.
BTEC 510 Yaşam Bilimlerinde Etik Konular (3-0)3 AKTS 9
Bu derste, amacına uygun olarak, özellikle, bitki ve hayvan biyoteknolojisinin etik, toplumsal ve çevresel etkileri ve anlamlarına vurgu ile, yaşam bilimlerindeki etik meseleler araştırılacak ve incelenecektir. Bir yandan, yaşam bilimlerinin içsel kurgusu, felsefi, epistemolojik ve yöntemsel süreçleri ile ilgili etik konular üzerinde durulacak; diğer yandan da, araştırmacının veri toplama, veriyi değerlendirme ve bulguları sunma ile ilgili etik duruşuna dair sorunlar incelenecektir.
MBT 698 Araştırma Semineri (0-2) Kredisiz AKTS 9
Ders, öğrencinin danışmanının gözetiminde çalışmak istediği konuya yönelik olarak literatür çalışması, veri derleme, analiz etme ve sonuçları raporlayarak sunmayı kapsayan faaliyetlerden oluşur.
MBT 600 PhD Tez (0-1) Kredisiz AKTS 26
Öğrenci ders kapsamında interdidipliner program gereği konusu ile ilgili bir ana ve farklı disiplinden bir yardımcı danışman olmak üzere en az iki öğretim üyesinin danışmanlığında, programda aldığı dersler temelinde seçtiği deneysel ve/veya teorik araştırma konusunda bağımsız bir çalışma önerir, planlar, yürütür ve çalışmasını bir doktora tezi olarak hazırlar.
MBT 8XX Uzmanlık Alanı Çalışmaları (8-0) Kredisiz AKTS 4
Aynı öğretim üyesinin danışmanlığındaki lisansüstü öğrenciler ileri konuları danışmanlarının gözetiminde çalışırlar.
MBT 610 Metabolizma ve Regülasyon (3-0)3 AKTS 9
Bu dersin içeriğinde; Metabolizmaya genel bakış, ökaryotik ve prokaryotik sistemlerin metabolizmalarındaki temel farklılıklar, protein, nükleik asitler, protein karbohidrat lipid metabolizması, metabolik koordinasyon kapsamlı olarak verilmektedir.
MBT 615 R Kullanarak Veri Analizi ve Görüntülemesi (3-0)3 AKTS 9
Bu ders, R dilinde programlama yazmak, paket programları çalıştırmak, veri girişi ve düzenlemesi yapmak, verilerden görsel grafikler üretmek, temel istatistiksel analizler yapmak. Ders konu anlatımı, öğrenci sunumları, sınıf tartışmaları ve örnekli uygulamaları kapsamaktadır. Ders süresince, R programlama dilini tanıtılacak; R programlamanın temelini oluşturan temel kodlama yöntemlerini ve paketleri tanıtılacak; veri düzenlemesi, grafik yapımı ve temel istatistiksel uygulamarı R ortamında öğretilecektir.
MBT 620 Genetik ve Genomik’te Özel Konular (3-0)3 AKTS 9
Öğrenci ders kapsamında en güncel moleküler, hücre, hayvan, bitki başlıklarıyla sınırlı olmamak üzere genetik ve genomik konuları, teknikleri inceler; en son yayınlanan makaleleri okur, değerlendirir, yorum yaparak sunar. İlgili alandaki soru ve sorunlara çözümler üretmeye çalışır. Ders kapsamında, Biyoteknoloji alanında güncel genetik ve genomik uygulamaları öğrenilecek, analitik ve eleştirel yaklaşımla literatür incelenecek, ve ilgili konularda sözlü sunumlar yaparak öğrendiklerini bilimsel olarak anlatma becerisi geliştirilecektir.
MBT 625 Sağlık ve Hastalıkta Nötr Lipit Metabolizması (3-0)3 AKTS 9
Bu ders, Lipit kimyası, Sınıflandırılması ve Metabolizması, Kolesterol ve Trigliserit Metabolizması, Sinyal İletim Yolaklarının Nötr Lipit Metabolizması Üzerindeki Etkileri, Lipit Parçacıkları: Yapısı, Fonksiyonu ve Metabolizması, Nötr Lipit Metabolizmasının Hormonal Regülasyonu, Metabolik Sendrom ve Nötr Lipit Metabolizması, İlaç Dirençliliği ve Nötr Lipit Metabolizması, Nörolojik Hastalıklar ve Nötr Lipit Metabolizması, Lipidomiks, Nütrigenomik ve Deneysel Yaklaşımlar, Diyet, Egzersiz ve Nötr Lipit Metabolizması konularını kapsamaktadır.
MBT 630 Sekonder Metabolitlerin Biyosentezi (3-0)3 AKTS 9
Bu dersin amacı, temel sekonder metabolizma yolaklarının ortaya konularak, bu yolaklarda yer alan özgün bazı sekonder metabolitlerin biyosentezlerinin öğretilmesidir. Bu dersin sonunda öğrenciler hedef olarak verilen moleküller için fotosentezden başlayarak bir yolak tasarlayabilme yetisine sahip olacaktır.
MBT 635 İlaç Biyoteknolojisi (3-0)3 AKTS 9
Bu ders; biyoteknolojinin ilaç geliştirme ve üretimindeki rolü, ilgili temel kavramlar ve uygulamalar; biyofarmasötikler için proses validasyonu; farmasötik geliştirme için post-translasyonel modifikasyonlar; biyofarmasötiklerin kromatografik yöntemlerle ayrılması; mikrodiziler; biyofarmasötiklerin formülasyon ve taşınımları; farmakokinetik ve farmakodinamik; gen terapisi; biyobenzerler; klinik denemeler; kişiye özgü tıp; metabonomiks konularını kapsamaktadır.
MBT 640 Yaşamın Makromolekülleri: Biyomoleküller (3-0)3 AKTS 9
Ders kapsamında, yaşamın kimyasına giriş, biyolojik sistemlerdeki temel makromoleküller ve biyolojik sistemlerde yapılanmalar, biyomoleküllerin yapı ve fonksiyonları; aminoasitler, peptidler, proteinler, enzim, koenzimler, nükleik asitler, lipidler, karbonhidratlar gibi makromoleküller detaylı olarak anlatılmaktadır. Bu moleküllerin yaşamdaki önemi ve girdikleri reaksiyonlar örneklendirilir.
MBT 645 Biyo Erişebilirlik-Biyoyararlanım-Biyo Fonksiyonellik (3-0)3 AKTS 9
Endüstri için önemli olabilecek ilaç, biyobenzer, nanopartikül, enkapsüle edilmiş maddeler, bitkisel ve hayvansal bileşenler v.b. fonsiyonel molekülerin: a) Sindirim sistemindeki stabiliteleri ve sindirim sonrası seviyeleri, b) Bağırsaktan emilim parametreleri, ve c) Fizyolojik olarak olası dokusal fonksiyonları ortaya koymak adına kullanılabilecek deneysel yaklaşımlar.
BTEC 580 Biyoteknolojide Özel Konular (3-0)3 AKTS 9
Dersin içeriği dersi veren hocalar ve alan öğrencilerin ilgi alanlarına göre değişebilir. Tipik konular modern biyoteknoloji, bitki ve hayvan hücreleri, biyoreaktör modelleme ve simülasyonu ile metabolitlerin üretimini içermektedir. Dersin sonunda öğrencinin ilgi ve araştırma alanıyla ilgili olarak literatür özeti hazırlaması gereklidir.
BTEC 585 Biyosensörler (3-0)3 AKTS 9
Biyosensörler modern biyoanalitik cihazlar olup, biyoloji, fizik, kimya, biyokimya ve mühendislik bölümlerinin biyolojik materyal ve sistemlerin özellikleriyle birleştirilmesi ile oluşan teknikleri içerir. Dersin amacı biyosensör geliştirmek üzere yapılacak çalışmalara temel oluşturacak bilgileri öğrencilere kazandırmaktır.