Ders İçerikleri (Industrial Biotechnology)

DERS İÇERİKLERİ

IBT 601 Endüstriyel Biyoteknolojinin Temelleri (3-0)3 AKTS 9

Endüstriyel Biyoteknoloji çeşitli bilim  dallarının bir arada çalıştığı ve kişilerin bu bilim dallarının prensiplerine hakim olması gereken disiplinler arası bir daldır. Bu derste öğrencilere farklı disiplinlerin endüstriyel biyoteknoloji alanındaki uygulamaları gösterilir ve bu disiplinlerin temelleri tanıtılır.

BTEC 510 Yaşam Bilimlerinde Etik Konular (3-0)3 AKTS 9

Bu derste, amacına uygun olarak, özellikle, bitki ve hayvan biyoteknolojisinin etik, toplumsal ve çevresel etkileri ve anlamlarına vurgu ile, yaşam bilimlerindeki etik meseleler araştırılacak ve incelenecektir. Bir yandan, yaşam bilimlerinin içsel kurgusu, felsefi, epistemolojik ve yöntemsel süreçleri ile ilgili etik konular üzerinde durulacak; diğer yandan da, araştırmacının veri toplama, veriyi değerlendirme ve bulguları sunma ile ilgili etik duruşuna dair sorunlar incelenecektir.

IBT 600 Doktora Tezi (0-1)Kredisiz AKTS 26

Öğrenci bağımsız bir çalışma önerir, deneysel ve / veya teorik çalışmalar planlar ve yürütür ve endüstriyel biyoteknoloji alanında bir araştırma konusu üzerine doktora tezi hazırlar. Çalışma farklı disiplinlerden bir ana ve bir yardımcı danışman olmak üzere en az iki öğretim üyesi danışman tarafından denetlenir.

IBT 698 Araştırma Semineri (0-2)Kredisiz AKTS 9

Bu derste öğrenci tez  konusuna yönelik olarak literatür taraması yapar, veri derler, analiz eder ve sonuçları raporlayarak sözlü bir sunum ile dinleyicilere aktarır.

IBT 8XX Uzmanlık Alan Dersi (8-0)Kredisiz AKTS 4

Yüksek lisans öğrencileri, danışmanlarının rehberliğinde ileri konular üzerinde çalışırlar.

IBT 615 Biyoproses Teknolojisi (3-0)3 AKTS 9

Biyo temelli ürünlerin endüstriyel ürünlerin üretimi çeşitli biyolojik bilimler ve mühendislik bilimlerinin bir arada kullanıldığı disiplinler arası süreçlerdir. Bu süreçlerde mikrobiyoloji, biyokimya, kimya mühendisliği gibi alanların temel prensipleri uygulanır. Bu derste enzim, mikroorganizma ve hücre kültürü kullanılan endüstriyel süreçler incelenir ve bunların tasarımı, işletilmesi ve analizi için gerekli temel bilgiler aktarılır. Biyoreaktörlerdeki karıştırma, ısıtma-soğutma, havalandırma gibi süreçlerin analizi için akışkanlar mekaniği, ısı ve kütle transferi kavramları tanıtılır.

IBT 620 Biyoteknolojide Enzimler (3-0)3 AKTS 9

Enzimolojinin tarihsel gelişimini açıklamak, enzimolojik temel terimleri, enzimlerin yapısı ve fonksiyonunu, enzim aktivitesi ve aktivite birimlerini, enzim kinetiği ve teorilerini ve ilgili enzimolojik bilgileri temel düzeyde vermek, enzimlerin kullanım ve uygulama alanlarını özellikle biyoteknolojik alanlardaki günümüz uygulamalarını tanıtmak amaçlanmıştır.

IBT 630 Lignoselüloz Biyoteknolojisi (3-0)3 AKTS 9

Biyo-temelli ürünlerin üretiminde kullanılacak hammaddelerin maliyeti ve sürdürülebilirliği önemlidir. Üçüncü nesil hammadde olarak da nitelendirilen ve tarım, gıda ve ormancılık faaliyetlerinin atığı olarak ortaya çıkan biyokütle endüstriyel üretimler için potansiyeli olan hammaddedir. Bu derste lignoselülozik yapıdaki bitki biyokütlesinin endüstriyel uygulamalarda kullanılması için kullanılan teknolojiler tanıtılır; biyokütleye uygulanan önişlemler, kullanılan hidrolitik enzimler ve mikroorganizmalardan bahsedilir; lignoselülozu oluşturan selüloz, hemiselüloz ve ligninin değerlendirildiği biyosüreçlere örnekler verilir.

IBT 635 Sentetik Biyolojiye Giriş (3-0)3 AKTS 9

Sentetik biyoloji, yeni biyolojik parçalar, cihazlar ve sistemler yaratmayı veya doğada bulunan sistemleri yeniden tasarlamayı amaçlayan çok disiplinli bir araştırma alanıdır. Bu ders sentetik biyolojiyi tanıtır ve öğrencilere bu alanı anlamak için alt yapı sağlar. Bu derste biyolojik sistemlerin incelenmesi ile elde edilen bilgilerin ve organizmalar tarafından hücresel görevleri gerçekleştirmek için kullanılan prensiplerin kullanılması ile yapay gen ağlarının yaratılmasını anlatılacaktır. Bu ders DNA kimyası ve uygulamaları, protein yapısı ve saflaştırması, gen mühendisliği ve metabolik mühendislik, biyolojik devreler ve sentetik biyolojinin diğer uygulamalarını içerir.

IBT 640 Biyoteknolojide İmmobilizasyon (3-0)3 AKTS 9

Dersin içeriğinde, biyoteknolojide immobilizasyonun nedeni ve önemi açıklandıktan sonra kullanılan yöntemler, kullanılan taşıyıcılar, fiziksel ve kimyasal karakterizasyon yöntemleri detaylı olarak tartışılacaktır. İmmobilizasyon yöntemlerinin kıyaslanması yapılacaktır. Biyoteknolojide kullanılan immobilizasyon yöntemleri biyoteknolojinin farklı alanlarında örneklemelerle açıklanacaktır.

IBT 645 Endüstriyel Biyoseparasyonlar (3-0)3 AKTS 9

Biyoseparasyon, fermantasyon veya biyotransformasyon ürünlerinin sonraki kullanımları için geri kazanılması tekniğidir. Endüstriyel biyoseparasyonlar, ticari önemi olan biyomakromoleküller için tüm ayırma ve saflaştırma işlemlerini içeren biyoseparasyonlara kapsamlı bir bakış açısı sunmaktadır. Bu ders, bilimsel ve mühendislik ilkelerinin biyolojik ürünlerin büyük ölçekte ayrıştırılması ve saflaştırılması için kullanılmasını kapsar, temel biyoseparasyon işlemleri ile endüstrinin günümüzdeki uygulamaları arasındaki farkları dengeli bir şekilde işler. Laboratuvar çapındaki uygulamalardan yola çıkılarak proses koşullarının tasarlanması dahil olmak üzere ölçek büyütme parametrelerinin elde edilmesi ve endüstriye aktarılması konularını da içermektedir.

IBT 650 Probiyotikler ve Biyoaktif Bileşenler (3-0)3 AKTS 9

Bu ders, sağlığın geliştirilmesi ve çeşitli hastalıklardan korunmak amacıyla fonksiyonel gıdalar ile gıda takviyelerinin tasarlanmasında da kullanılan probiyotik ve simbiyotikler için özgün bir bakış açısı sunar. Probiyotiklerin, enfeksiyon, gastroenteroloji, endokrinoloji, kardiyoloji, nöroloji, üroloji vb. alanlarındaki kullanımları ve etkileri tartışılarak beyin-bağırsak ekseni vb. güncel kavramlar üzerinde araştırmalar konu alınır.  Probiyotik mikroorganizmaların etkilerini destekleyen prebiyotik lifli materyaller ve biyoflavonoidler ile modifikasyonları tanımlanarak işlenir. Ders kapsamında başlıca, probiyotik bakterilerin biyoaktif bileşenleri ile sağlığı geliştirici faydaları vurgulanır.

IBT 655 Fungal Biyoteknoloji (3-0)3 AKTS 9

Fungal taksonomi, Fungal çeşitlilik, Fungusların sınıflandırılması, Fungal hücre yapıları, fizyoloji ve gelişme, Fungal ekoloji, Funguslar ve diğer mikroorganizmalar arasındaki ilişkiler, Fungusların kimyasal olarak tanımlanması, Metabolit profili oluşturma ve metabolomikler, Fungusların saptanmasında ve tanımlanmasında moleküler yöntemler, Mikotoksijenik funguslar ve mikotoksinler, Gıda ve yemlerin fungal bozulması, Bitki patojeni funguslar, Böcek patojeni funguslar, Bitki büyüme destekçisi ve hastalık baskılayıcı funguslar, Fungal birincil ve ikincil metabolitler, Gıda endüstrisinde funguslar, Antifungal gıda katkı maddeleri, Bitki korumada biyoteknolojik yaklaşımlar, Mikoherbisitler, Funguslarla biyodegradasyon, Funguslarla biyoremidasyon, Endüstriyel atıkların funguslarla biyolojik dönüşümü

IBT 660 Mikroalg Biyoteknolojisinin Endüstriyel Uygulamaları (3-0)3 AKTS 9

Mikroalgler tek hücreli fotosentetik canlılardır. Pek çok araştırmacı bu mikroorganizmaların yüksek üretkenlikleri sayesinde sürdürülebilir gıda ve enerji üretimi gibi yüzyılımızın en önemli endüstriyel problemlerine çözüm geliştirmede kritik roller üstleneceğini düşünmektedir. Bu çerçevede, bu ders şu sorulara cevap vermeyi hedeflemektedir: (i) mikroalgler neden eşsiz bir biyokaynak olarak görülmektedir, (ii) mikroalgler bir üretim platformu olarak nasıl kullanılmaktadır, (iii) mikroalglerin üretimini kısıtlayan etkenler nelerdir, (iv) mikroalg kültivasyon sistemleri nasıl dizayn edilir, (v) mikroalglerin mevcut endüstriyel uygulamaları nelerdir ve (vi) gelecek ticari uygulamaları neler olabilir.

BTEC 580 Biyoteknolojide Özel Konular (3-0)3 AKTS 9

Dersin içeriği dersi veren hocalar ve alan öğrencilerin ilgi alanlarına göre değişebilir. Tipik konular modern biyoteknoloji, bitki ve hayvan hücreleri, biyoreaktör modelleme ve simülasyonu ile metabolitlerin üretimini içermektedir. Dersin sonunda öğrencinin ilgi ve araştırma alanıyla ilgili olarak literatür özeti hazırlaması gereklidir.